OPERATIONER

Cirka halvdelen af alle med Crohns sygdom bliver opereret i løbet af de første 10 år med sygdommen

Cirka 20% af alle børn med Colitis ulcerosa opereres i løbet af de første 5 år med sygdommen.
Målet med operationerne er at:

  • øge patientens velbefindende, og for nogle også sluthøjden (planlagte operationer)
  • løse et pludseligt opstået problem (akutte operationer)

Typer af operationer

Behandling af forsnævringer og stop i tyndtarmen kan klares uden at man behøver at fjerne dele af tarmen. Kirurgen åbner den forsnævrede del af tarmen med et snit på langs. Så skaber han/hun den nødvendige plads ved at sy snittet sammen på tværs. Derefter kan maden uden problemer passere denne omskabte del af tarmen.

Det er ikke ualmindeligt at Crohns sygdom påvirker både den sidste del af tyndtarmen (terminale ileum) og den første del af tyktarmen (caecum). Operation kan komme på tale, hvis betændelsen er alvorlig og vedvarende. Den syge del af tarmen fjernes, og den raske del af tyndtarmen syes direkte på tyktarmen.

Hvis tyktarm eller endetarm er svært angrebet af Crohns sygdom, kan det være nødvendigt at fjerne noget af eller hele tyktarmen. Derefter føres enden af tyndtarmen ud igennem bugvæggen nedadtil i højre side af maven. En lille plade med et hul, som passer perfekt til stomien, sættes på. Stomiposen kan hæftes fast her, og afføringen opsamles i posen.

I stedet for at lave en stomi, kan man hos colitis ulcerosa patienter vælge at lave en ny endetarm af den nederste del af tyndtarmen. Afføringen vil dog være hyppig og tynd.

Der er meget mindre brug for operationer, end der var før i tiden. Operationer er dog stadig en vigtig og livsændrende behandlingsmulighed for mange patienter.